فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال دوم شماره 4 (پاییز و زمستان 1388)

  • وی ژه همای ش بی ن المللی
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حجت الاسلام و المسلمین حسین بستان صفحه 5
  • ابراهیم شفیعی سروستانی صفحه 13
  • حجت الاسلام و المسلمین علیرضا اعرافی صفحه 23
    مقاله حاضر کنکاشی است فقهی در حوزه مکاسب محرمه در خصوص احکام تدلیس در تزیین، خرقه کشیدن بر صورت، اتصال مو یا استفاده از کلاه گیس، زدودن مو از چهره، مرتب نمودن دندان ها و خالکوبی که با استناد به هشت روایت از باب نوزده «مایکتسب به» از کتاب شریف وسائل الشیعه، از حیث سند و دلالت مورد بررسی و مداقه قرار می گیرد؛ علما و فقهای سلف در مواجهه با روایات ضعیف به ادله و قواعد فقهی یا اصولی دیگری جهت استنباط احکام بهره می گیرند، در این مقاله نیز با تاسی از آنها با تمسک به بعضی از آن اصول و قواعد مثل اصل اباحه، قاعده تسامح در ادله سنن، شهرت برای جبران ضعف سند و قاعده ضمیمه نمودن روایات ضعیف، به تبیین احکام پرداخته شد؛ در نتیجه در مورد تدلیس به حرمت، خرقه کشیدن به کراهت، اتصال مو به تفصیل (اگرموی انسان باشد مکروه، ولی اگر موی مصنوعی باشد بلا اشکال است) و در مورد سه موضوع زدودن مو، مرتب نمودن دندان ها و خالکوبی به عدم حرمت و کراهت رسیدیم.
    کلیدواژگان: تزیین، تدلیس، خرقه کشیدن، کلاه گیس، زدودن مو، مرتب نمون دندان ها، خالکوبی
  • حجت الاسلام و المسلمین مسعود آذربایجانی صفحه 43
    در این جستار، اشتغال زنان از دیدگاه اسلام بررسی شده است. مراد از اشتغال، کار تمام وقت دارای مزد و خارج از خانه است و مراد از زنان، سه گروه زنان متاهل، سرپرست خانواده و مجرد می باشند.
    براساس آیات و روایات و سیره معصومان، حق اشتغال زنان در پیشه های مشروع، ثابت شده و معیارهای اشتغال عبارتند از: تناسب شغل با ویژگی های زنانه، حجاب و عفاف و عدم اختلاط، تعارض نداشتن شغل با حقوق شوهر و وظیفه مادری.
    الگوی درست اشتغال و شاخص های توسعه از دیدگاه اسلام بر مبنای در نظر داشتن فرصت های شغلی و جنسیت، اهمیت خانه داری در اقتصاد، برتر دانستن اشتغال نیمه وقت یا پاره وقت، حفظ حریم زنان شاغل در محیط کار و تسهیلات لازم برای آنان، حمایت از مشاغل روستایی و توجه همه جانبه به ارزش های اسلامی است.
    کلیدواژگان: اشتغال، زنان، اسلام، حقوق
  • حجت الاسلام و المسلمین خالد الغفوری صفحه 57
  • مسعود امامی صفحه 75
    نوشتار حاضر به دنبال دادن پاسخ به اعتراض برخی به حکم خداوند، در تنبیه بدنی زنان ناشزه در آیه 34 سوره نساء است. این جستار نخست برخی از پاسخ های ارایه شده در این زمینه را نقد کرده، سپس با مراجعه به متون فقهی و تفسیر و استقصاء انظار فقی هان و مفسران در مورد این آیه به ارزیابی آنها پرداخته است.
    در این مقاله دو حکم جواز مجازات بدنی در اسلام و سرپرستی مردان بر زنان در محیط خانواده که در صدر آیه به آن تصریح شده است، دو پیش فرض پذیرفته شده حکم تنبیه زن ناشزه است. سپس با توجه به این دو مبنا و نیز هدفمند بودن فرمان خداوند به تنبیه بدنی که منوط به حصول نتیجه، یعنی اصلاح زن می باشد و نیز توجه به شرایطی که فقها برای این حکم ذکر کرده اند، این نتیجه به دست می آید که فرمان تنبیه بدنی زن ناشزه، غیر اخلاقی و غیر عقلانی نیست.
    کلیدواژگان: تنبیه بدنی، مجازات بدنی، نشوز، تادیب، اصلاح
  • حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه صفحه 101
    «فمینیسم» از جنبش های ضد فرهنگ کشورهای اسلامی است که با طی کردن مراحلی، تعارض های خود را با اسلام و آموزه های دینی نشان داده است. این جریان ضد فرهنگ، مبتنی بر سه موج است. موج اول فمینیسم از اوایل قرن نوزدهم تا اندکی پس از جنگ جهانی اول شکل گرفت. در موج دوم، دو تفکر مهم فمینیستی شکل گرفت؛ فمینیسم رادیکال و فمینیسم لیبرال و موج سوم، فمینیسم پسامدرن است. پست مدرنیسم با طرح پرسش های اساسی درباره معنای هویت زنان، سبب آشفتگی فمینیسم شد.
    ورود جریان فمینیسم به ایران هم زمان با ورود تجددطلبی و روشن فکری در این کشور است. غرب گرایی از دوره فتحعلی شاه قاجار با دعوت مستشاران نظامی آغاز شد و با اعزام دانشجویان ایرانی به غرب ادامه یافت. گسترش فمینیسم در غرب به معنای آزادی زن از مادری و کارکرد آن است. مادر یکی از ارکان نظام خانواده است که با حذف آن، خانواده حذف می شود. هنگامی که از اختلاف های طبیعی زن و مرد سخن گفته می شود، گروهی آن را نقص زن و کمال مرد و آن چیزی تلقی می کنند که موجب برتری مرد و محرومیت زن است، غافل از اینکه نقص و کمال مطرح نیست. این مقاله ضمن تعریف فمینیسم و بیان مراحل آن و آغاز این جریان در ایران، به حقیقت و طبیعت زن و تفاوت تکوینی او با مرد و چگونگی تکون زن و مسئولیت متقابل زن و مرد پرداخته است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، زن، طبیعت، تکوین، مسئولیت، مرد
  • حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین مختاری صفحه 121

    مفهوم آزادی در غرب به دنبال تاثیرپذیری از تفکر منحط فمینیسم به معنای رهایی از هرگونه قید و بند و عدم انکار به هر نوع قاعده و ضابطه ای است. بدیهی است چنین برداشتی از«آزادی» در حقیقت گونه ای اسارت و بردگی است؛ یعنی قرارگرفتن در بند بندگی، رقیت شهوات حیوانی، خواسته های نفسانی و گرفتار شدن در تنگنای ظلمانی خفه کننده طبیعت و مادیت و محبوس شدن در دایره زندان نفس.
    در بینش غربی چنین تفسیری درباره آزادی زن رایج است. به عبارت دیگر، آزادی زن را با آزادی «جنسی» برابر دانسته و بر این نکته تاکید می ورزد که هر چیزی که مانع آزادی جنسی زن شود آن را تحدید کند و این حق را از وی سلب نماید، از نظر آنها محکوم و قابل خدشه است.
    این مقاله، به طور کوتاه مبادی و مناشی چنین تعریف و قرائنی از آزادی زن در غرب، پیامدهای آن، استفاده های ابزاری از زن، وضعیت کنونی زنان در جوامع غربی و بی اساس بودن شعار «آزادی و حقوق زن» در غرب را بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: زن، آزادی، فمینیسم، فمینیسم رادیکال، خانواده، مراقبت، جامعه پذیری، حق
  • فاطمه کبری متولیان صفحه 137
    در میان نهادهای بنیادی جوامع بشری، «خانواده» از کهترین، رایج ترین و کارآمدترین نهادهای اجتماعی است. «خانواده» در حقیقت سر آغاز زندگی اجتماعی و پیدایش تمدن های بزرگ بشری است. از این رو، جامعه شناسان آن را «شالوده اصلی تمدن و جوامع متمدن» معرفی می کنند. رویکرد همیشگی جوامع انسانی بر این پدیده اجتماعی از تعدد، تنوع کارکردها و پاسخ گویی اساسی خانواده به نیازهای مختلف فردی- اجتماعی بر ابعاد مادی و معنوی پرده بر می دارد. توان و ظرفیت بالای کارکردهای خانواده به اندازه ای روشن و بدیهی است که حتی جوامع بدوی و ابتدایی از درک و پذیرش آن غافل نبوده اند، اما رویکرد جدید دنیای غرب با حضور مکتب فمینیسم بر اساس مبانی معرفیت اومانیستی نتوانسته جایگاه مناسبی را برای خانواده، ازدواج و مادری در نظر گرفته و آن را به صورت واقعی تبیین کند. فمینیست ها با ادعای کسب تساوی برای زنان مقوله مادری را در حوزه های حداقلی چون تولید مثل و غیره قرار داده و به شدت از آن انتقاد نموده اند.
    مقاله حاضر نگاهی به رویکردها و گرایش های مختلف فمینیسم و بررسی مقوله خانواده، ازدواج و مادری در این گرایش ها.
    کلیدواژگان: خانواده، ازدواج، کارکردهای خانواده، فمینیسم، فمینیسم لیبرال، فمینیسم رادیکال، فمینیسم پست مدرن، فمینیسم خانواده گرا
|
  • Page 23
    The present article is a jurisprudential study in the area of 'forbidden trades and occupation's (Makasib Muharramah) in respect of the rules about concealing defects (tadlis) by adornment, covering the face, attaching hair extensions or using a wig, removal of the hair from the face, arranging the teeth and tattooing. The rules concerning these acts have been studied carefully with reliance on eight narrations in chapter 19 (Trades and Occupations) of Wasail Al-Shia. The meanings, applicability of the narrations and also their chains of transmission have been investigated. Previous scholars and jurists benefited from other juristic proofs and legal principles when they encountered weak narrations. In this study, following in the footsteps of the predecessors, some rules and principles such as the principle of permissibility, the law of tolerance in the proofs within the traditions, reputation for compensation of weakness of the chain of transmission and the law of annexing weak narrations have been explained. The conclusion is that concealing of defects or misrepresentation is forbidden, covering the face is abominable, attaching hair extension is also abominable, if it is human hair and it is free of objection if it is artificial hair. As for removing hair, arranging the teeth and tattooing, we came to the conclusion that they are not forbidden but abominable.
    Keywords: Adornment, concealing defects, covering the face, wig, removing hair, arranging the teeth, tattooing
  • Page 43
    In this study, female employment has been studied according to Islam. 'Employment' signifies a full-time job outside the home with fixed salary, and 'women' refers to three groups of married and unmarried women and those in charge of a family.As per Quranic verses, narration and traditions of the Infallibles, women's right to engage in legal occupations has been substantiated. The employment standards to be taken into consideration according to Islamic perspective are: consistency of job with the woman's characteristics, modest covering, chastity, unisexual environment, agreement of woman's work with her matrimonial obligations and motherhood duty. The appropriate model of female employment and indicators of development according to Islam are based on proper gender consideration, employment related opportunities, the economic importance of housework, preferring part-time job, respecting women's privacy in a work environment and providing necessary facilities for them, promoting rural jobs and finally paying an all-inclusive attention to Islamic values.
    Keywords: Employment, work, women, Islam, rights
  • Page 75
    The present article seeks to answer the protest of some individuals concerning divine injunction in verse 34 of chapter Al-Nisa about corporal punishment of disobedient wives. This inquiry has first criticized some of the answers given in this regard whereupon it has examined and assessed the views and opinions held by jurisprudents and commentators about the verse.In this article, the two injunctions, i.e. corporeal punishment in Islam and man's right of guardianship over women in the family environment which has also been unequivocally mentioned in the beginning of the verse are the two accepted presuppositions for the rule concerning corporal punishment of women. Considering these two bases and the purposefulness of God's command about corporal punishment, albeit when it proves effectives and entails correction, and in view of the conditions which jurisprudents have mentioned for fulfillment of this divine command, it is concluded that corporal punishment of a noncompliant and disobedient woman is not immoral and it is not unreasonable either.
    Keywords: Corporeal punishment, physical punishment, disobedience, disciplining, correction
  • Page 101
    Feminism is one of the movements that are opposed to the culture of Islamic countries. It is a movement which has overtime and after going through some stages proved to be in clear and direct contrast with Islam and religious doctrines. The history of feminism can be divided into three waves. The first wave extends from the beginning of the nineteenth century till a few years after the end of World War 1. The second wave of feminism is characterized by two major feministic theories: radical feminism and liberal feminism. The third wave refers to postmodern feminism. Postmodernism, which gave rise to basic questions about the concept of women's identity, caused confusion about feminism. Feminism movement arrived in Iran concurrently with modernism and intellectualism. Westernism began from the era of King Fathali Khan of Qajar dynasty with military advisers invited from the West, and it continued as Iranian students were sent to the West. Feminism spread in Iran in the sense of women's freedom and emancipation from motherhood and its functions. Mother is the pillar of the family system which, if removed, causes the whole system to collapse. When a discussion arises concerning the natural differences between men and woman, some consider these differences to be the cause of woman's deficiency and man's perfection saying that they are a source of man's superiority over women whereas there is no such thing as deficiency and perfection. This article defines feminism and explains its chronology and the advent of this movement in Iran. It also elaborates on the nature of woman and her existential difference with man, the how-about of her creational features and mutual responsibility of a man and a woman.
    Keywords: Feminism, woman, man, nature, existence, responsibility
  • Page 121

    The concept of freedom in the West is deeply influenced by the aberrant feministic though existing therein. Western freedom in all its aspects means an unhindered personal freedom from all limits and restrictions. It means total absence of impediments or rules and regulations. Obviously, such an understanding from freedom, in reality, amounts to a kind of slavery in the sense that one becomes the slave of his carnal desires, bodily and worldly temptations. Such a person is not only free but he or she languishes in the dark and suffocating prison of the material "self". Such an interpretation about woman's freedom is pervasive in Western perspective. They consider woman's freedom equal to "sexual" freedom and they stress that anything that hinders woman's sexual freedom or restricts it or deprives her of this right, is condemned and objectionable. This article briefly studies the sources and origin of definitions and the contexts of freedom of woman in the West, the present status of women in the West and the baseless motto "freedom and women's rights".

    Keywords: Woman, freedom, feminism, radical feminism, family, protection, sociability, right
  • Page 137
    Family is one of the basic units of the human society, one of the oldest, most common and effective social institutions. In reality, family is the source of social life and great human civilizations. For this reason, sociologists consider family to be the "main pillar of civilization and civilized societies". There are varied approaches towards this social phenomenon which however imply the diversity and multiplicity of its functions and the role which it plays in answering the basic individual and social needs irrespective of whether the needs are material or spiritual. The great capacity of the functions of family is so obvious and tangible that even primitive societies were not unaware of. However, the West's new approach in the presence of feminism which is based on humanist cognitive foundations has not been able to consider an appropriate place for the family, marriage and motherhood nor has it been able to explain them properly. Feminists who claim to be striving to achieve for women a position equal to that of men, have described motherhood to be confined to a minimal sphere which is procreation and the likes. They strongly condemn motherhood in its broad sense.The present article delves into the various approaches and tendencies within feminism and studies them in relation to family, marriage and motherhood.
    Keywords: Family, marriage, functions of family, feminism, liberal feminism, radical feminism, post, modern feminism, family, oriented feminism